Microsoft Office op je telefoon en iPad en Android tablet alleen via abonnement

1

The Verge heeft weten te achterhalen dat de mobiele applicaties voor de iPhone, iPad en Android telefoons en tablets vanaf 2013 in de applicatiewinkels gratis te downloaden zijn. Bronnen bij Microsoft hebben laten weten dat de mobiele applicatie voor telefoons en tablets met iOS en Android (en waarschijnlijk ook Windows Phone 8) beperkt gratis te gebruiken is. Wil je Microsoft Office voor op je telefoon of tablet ook gebruiken waar Office in het algemeen voor gebruikt wordt, namelijk het bewerken van documenten, dan moet je een abonnement afsluiten.

The Verge heeft met deze bekendmaking de tweede onthulling in twee dagen van een project bij Microsoft te pakken. Gisteren maakte de techblog bekend dat Microsoft een 7-inch Xbox Surface tablet aan het ontwikkelen is.

Gratis

De mobiele Office applicatie moet in de loop van 2013 gratis te downloaden zijn in de Play Store en in de App Store. Binnen Office voor iOS en Android vind je mobiele varianten van MS Word, Excel en Powerpoint. Je kunt deze gratis versie alleen gebruiken als je inlogt met een Microsoft account. Deze methodiek zien we momenteel al in de mobiele applicaties van OneNote en Microsoft’s cloud-dienst Skydrive.

Je kunt, zonder abonnement, slechts documenten openen en bekijken. Op zich is deze feature niet nieuw, aangezien er al veel alternatieve applicaties zijn waarbij je op een gebruiksvriendelijke manier Office documenten kunt openen en kunt bekijken.

Abonnement

Wil je zelf ook documenten kunnen aanmaken en bewerken, dan zul je een Office 365 abonnement moeten hebben of moeten aanschaffen. Bedrijven kunnen het bedrijfsaccount ook gebruiken en medewerkers door middel van een code in laten loggen.

Office 365 is een online documentbewerkingspakket van Microsoft gericht op de zakelijke markt. Office 365 is onder andere een concurrent van Google Documenten (Google Docs), wat gratis is voor consumenten. Een zakelijk Office 365 abonnement is momenteel verkrijgbaar vanaf €5,25 per maand, exclusief BTW.

Waarschijnlijk zal Microsoft haar online Office-dienst ook gaan richten op consumenten aangezien een mobiele telefoon of tablet voornamelijk in de privésfeer wordt gebruikt. In ieder geval wordt het mogelijk om een Office 365-abonnement af te sluiten binnen de iOS-applicatie. Of dit ook mogelijk gaat zijn binnen de Android app is niet duidelijk.

Beperkt

De bronnen zeggen tegen The Verge dat de MS Office voor mobiel apps niet te vergelijken zijn met de Office toepassingen voor Windows of Mac. De functionaliteit zal een stuk beperkter zijn. Wat wel en wat niet mogelijk zal zijn is ook nog niet bekend. Het gaat voornamelijk om ‘basic editing’, zoals het wordt gemeld.

De beperking van functionaliteit zien we al terug bij Microsoft Office 2013 voor Windows RT-tablets (Office 2013 RT). Zo zijn scripts zoals Macro’s niet te gebruiken in deze Office-versie.

Beschikbaarheid

Office voor iOS (iPhone, iPad) zal in februari of maart van het komende jaar moeten verschijnen. Android-gebruikers zullen moeten wachten tot mei 2013.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

  1. Beetje laat van MS om volgend jaar met een Office app te komen. En al helemaal als het dan ook nog gaat om een app met een zeer beperkte functionaliteit.

    Momenteel gebruik ik, naast the standaard aanwezige Polaris Office, steeds vaker de (gratis) Office applicatie van Kingsoft (Kingsoft Office).
    Met vrijwel elke maand een update is Kingsoft Office inmiddels bij versie 5.1.1 en heeft in de laatste zes maanden een enorme ontwikkeling doorgemaakt.
    Als Kingsoft hun ontwikkelingstempo kan volhouden hebben we volgend jaar helemaal geen MS Office voor Android meer nodig.

    Hoogste tijd eigenlijk voor een volledige review denk ik van de op dit moment verkrijgbare Office apps voor Android.

Reageer