Uitleg: USB-aansluitingen op een Android tablet

41

Een van de mogelijke specificaties van een tablet is de aanwezigheid van een USB-poort of een micro-USB-poort. Vaak wordt niet meer vermeld naast het feit dat een Android tablet wel of niet zou beschikken over zo’n USB-poort. In feite is deze informatie vaak niet genoeg om precies te kunnen verklaren wat je wel en wat je vooral niet met deze USB-connectie kunt doen. Het hebben van een USB-verbinding betekent niet per direct dat je een toetsenbord of een geheugenstick op de tablet aan kunt sluiten. In dit artikel probeer ik wat meer achtergronden te geven over de typen USB-poorten, en haar functies, die je kunt vinden op een Android tablet.

Onderstaande uitleg betreft veel-voorkomende situaties. Veel tablets, vooral budget-varianten, hebben andere standaarden en mogelijkheden dan hieronder zijn vermeld. Andere Android-tablets bevatten meer restricties betreffende het gebruik van USB. Bij specifieke vragen kun je terecht in de reacties onderaan deze pagina, waar bezoekers je wellicht verder kunnen helpen. Uitsluitsel kun je uiteraard ook krijgen bij de fabrikant of de verkoper van de tablet.

USB,  miniUSB en microUSB

MicroUSB-poort

USB-poort

Er bestaan drie standaarden van USB-poorten die op tablets gebruikt worden. Het meest voorkomend is de microUSB-poort, wat de kleinste variant is. Daarnaast is de (volwaardige) USB-poort ook een veelgebruikte connectiviteitsoptie. MiniUSB-poorten zijn zelfdzamer maar vind je weleens terug in exotische exemplaren.

Het type USB-poort is vaak veelzeggend het volgende onderdeel.

Host en Slave

Er zijn twee typen USB-poorten: host en slave. Dit verschil is essentieel om te kunnen bepalen wat je met de USB-verbinding van de tablet kunt uitvoeren.

Een USB (slave) poort is geeft een verbinding met beperkte mogelijkheden. In principe is een apparaat met een USB (slave) poort een passieve verbinding waarbij een extern apparaat, vaak een computer, slechts acties kan uitvoeren op de tablet. Zo kun je op deze manier vanaf je pc het USB-geheugen van je tablet benaderen. Je kunt dus niet vanaf je tablet het geheugen van je computer benaderen.

Een host (m.b.v. verloopkabel) & slave microUSB-poort op een tablet

Een USB (host) poort geeft een verbinding waarbij de tablet als default apparaat gebruikt kan worden. Het aangesloten apparaat dient dan in feite als slave. Via een host-aansluiting met USB kun je vaak geheugensticks, toetsenborden, enzovoorts, aansluiten op de tablet. Let op: ik zeg vaak want dat hoeft niet per definitie het geval te zijn. Er zijn namelijk andere factoren van belang om succesvol randapparatuur via de (host) USB-poort te verbinden met je Android tablet.

Vrijwel altijd zijn microUSB-poorten op tablets slechts te gebruiken als slave. Volwaardige USB-poorten zijn meestal te gebruiken als host. Soms is een microUSB-poort te gebruiken als host. In dat geval zal de tablet-leverancier vrijwel altijd een verloopkabel (microUSB naar USB) meeleveren in de doos.

MiniUSB & USB

USB verloopkabels

Er zijn verschillende typen USB-verbindingskabels en verloopkabels in de aanbieding. In theorie is elk type USB-aansluiting via een verloopkabel te verbinden met een man- of vrouw-poorten van elk van de drie eerder genoemde typen.

In de praktijk heeft het vaak geen zin om een verloopkabel te kopen als je een functie verlangt (bijvoorbeeld ‘host’) die niet wordt ondersteunt door de tablet.USB-kabels kun je kopen bij Dixons, Kabelmaxx en Kabelsenmeer.

Apparatuur aansluiten via USB

Om apparatuur op je tablet te kunnen aansluiten via de USB-verbinding, zorg

USB & microUSB

er dan voor dat je tablet, die je aankoopt, over een host-functie beschikt. Daarnaast moeten beide apparaten compatibel met elkaar zijn. Een toetsenbord zal niet altijd op een verouderde Android-tablet aangesloten kunnen worden, bijvoorbeeld.

Overigens zijn er vaak andere methoden om apparatuur te verbinden met je tablet. Je kunt bijvoorbeeld Bluetooth gebruiken om een toetsenbord of muis op je tablet aan te sluiten.

Wil je bestanden op je tablet zetten vanaf een geheugenstick? Indien je geen USB host-functie hebt op je tablet zul je dit via een pc moeten doen. Zet eerst de bestanden op je pc en daarna via USB (slave) op je tablet. Of zoek een andere manier om bestanden op je tablet te plaatsen.

Opladen via USB

Het opladen van je tablet kan alleen als je gebruikt maakt van de slave-functie van de tablet. Door de tablet op bijvoorbeeld een pc aan te sluiten zal de Android tablet in de meeste gevallen worden opgeladen.

USB, USB 2.0, USB 3.0

USB 2.0 en USB 3.0 zijn voornamelijk nieuwe standaarden die iets zeggen over de maximaal mogelijke snelheid van de verbinding. Andere verbeteringen zijn op het moment minder interessant als het om tablet-pc’s gaat. USB (1.0) heeft een maximale snelheid van zo’n 1,5 MB/s, USB 2.0 kan zo’n 60 MB/s halen en USB 3.0 tot honderden MB’s per seconde.

In de praktijk is de snelheid van de USB-verbinding afhankelijk van veel meer factoren dan alleen de USB-standaard die aanwezig is. Onder andere de snelheid van de chipset hebben veel invloed op de maximaal haalbare snelheid van de USB-verbinding.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

41 reacties

 1. Had hier van te voren helemaal niet aan gedacht, maar een Eee transformer gekocht, met dock/toetsenbord. Deze heeft dus 2 100% bruikbare USB 2 poorten, plus een SD(HC) kaartlezer. Prima te gebruiken om foto’s naar m’n externe,. voedingloze harddisk te back-uppen!

 2. ik heb een android 4.0 tablet van cherry mobility m-906 pro-line 1, nu is mijn gewone adapter kapot (het pinetje van de stekker maakt geen contact meer met de kabel) nu wou ik mijn tablet opladen met de USB (slave) poort maar hij reageerd helemaal niet, weet iemand mischien wat het probleem kan zijn met de usb poort.
  alvast bedankt

 3. Hallo,
  Ik ben op zoek naar een kwalitatief goede android tablet, a la Ipad, met host usb poort om snel bestanden zoals xls, word en ppt files via een geheugenstick op de tablet te zetten. Kan iemand mij vertellen welke tablets hiervoor in aanmerking komen? Ik dacht zelf aan een samsung, acer of asus tablet maar die heeben volgens mij geen host usb ingang.

  De usb poort dient op de tablet te zitten en niet op een docking station oid. Liefst ook zonder verbindingskabel maar weet niet of er zijn.

  Vriendelijke groeten, margriet125

  • Ik heb begrepen dat de Lenovo wel een host poort heeft. Lenovo is miss wat minder bekend maar staat zeer goed aangechreven zeker waar het laptops en tablets betreft. Ik zelf heb een telefoon onlangs aangeschaft en ik moet zeggen werkt fantastisch. Google er eens op of vraag meer info. Succes ermee !!

 4. Ben in het bezit van een 9,7 inch tablet van Yarvik. Bij kruidvat een hoes annex toetsenbord gekocht. De usb aansluiting van het toetsenbord komt niet overeen met die van de tablet-pc.
  Zijn er meerdere typen micro usb aansluitingen ??

 5. hallo
  ook ik heb een vraagje
  we hebben een arnova tablet 7h 3g (gekregen bij een abonement op krant)
  heb er een hoesje met toetsen bord en een juiste verloopstekker bijgekocht
  maar als ik het toetsenbord aansluit doet hij dus niks
  sluit ik het toetsenbord op me sony tablet aan doet hij het wel gelijk
  wat kan de oorzaak zijn moet ik wat downloaden?
  alvast bedankt voor jullie reacties gr joke

 6. Hallo
  Heb even een vraagje ik heb een samsung tablet modelnr gt-p5110 android 4.1.2.
  Er zit om de tablet op te laden zo’n kort kabeltje bij je heb niet altijd een stopcontact in de buurt, kan je die ook verlengen of is dit slecht voor je apparaat .
  En wat voor kabel moet ik dan hebben.

  Hoop dat je mij kan helpen.
  Hartelijk dank
  carla

  • Meestal zit de kabel aan de adapter vast met een usb-aansluiting. Daar kan je een verlengkabel tussen zetten, maar dat heeft wel een negatieve invloed op de oplaadtijd, die aanzienlijk langer wordt naarmate de verlengkabel langer is.

 7. Ik heb een hele makkelijke manier ontdekt om foto’s van een USB-pen op mijn Samsung Tab3 te zetten.
  Koop een kabeltje “USB 2.0 A NAAR MICRO USB B – USB OTG ADAPTER”
  en klaar is Kees!
  Dit kabeltje koop voor je een paar euro’s bijv. bij ‘allekabels’ op internet.
  Toelichting.
  Het kabeltje heeft een contra (female) USB type A connector. Hier doe je in je vertrouwde USB-pen met foto’s er op. De andere zijde van het kabeltje is een micro-USB (mannetje ofwel male) en past in de Samsung Tab3. De OTG-functie (On-The-Go) van het kabeltje zorgt er nu voor dat de slave-functie van de Tab3 een Host-functie wordt. En nu kan je met Verkenner, die heet bij de Tab3 ‘Mijn bestand…’, direct de foto’s lezen van je vertrouwde USB-pen. En je kan tijdens vakantie natuurlijk je kaartlezer gebruiken ipv een USB-pen.

 8. Kan ik ook een USB 2.0 A NAAR MICRO USB B – USB OTG ADAPTER op mijn nexus 10 aansluiten?
  Weet iemand of de usb poort op de nexus 10 een slave poort is.
  Ik heb een cardreader gekocht maar ik kan de kaart niet zien als ik de reader op de nexus 10 aansluit

 9. Ik heb een Nikon Coolpix fotocamera en wil tijdens mijn vakantie de foto’s van deze fotocamera op mn tablet (Samsung 3.0 7 inch) zetten. Aangezien de Samsung geen “grote” USB ingang heeft en de fotocameralader aan de ene kant een micro USB heeft en aan de andere kant een “grote” USB gaat dit niet lukken.
  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?

 10. Ik heb een Android tablet maar weet niet meer of ik hem moet opladen via de Host port of via (dezelfde aansluiting ) waar Dev bij staat. Wie kan mij uit de brand helpen?

 11. Hoi,

  Ik had een vraag:
  Ik heb een Samsung Galaxy tab 2 7.0 en nu had ik bij de V&D een hoes gekocht met toetsenbord, maar toen ik hem open maakte zag ik een klein USB-aansluitinkje. Maar ik heb nog nooit bij mij een USB aansluiting gezien, op mijn tablet. Wel staat er bij instellingen Bluetooth aan/uit. Aan de zijkanten heb ik alleen maar microSD staan. Daar heb ik mijn klein geheugen kaartje in gedaan, want dat is daar toch voor? Die doet het overigens niet. Kan iemand mij helpen?

 12. hoi ik zie op youtoep veel filmpjes bat ze een otg kabel gebruiken en zo wel de tablet/tl op laden als wel een usb stik of ander aperaten hoe werkt dat moet ik daar voor nog wat voor boun loden ofzo
  kan iemant mij veder helpen hier me

 13. Ik ben heel erg op zoek naar een Tablet waar ik onze 1TB externe harde schijf in kan pluggen om de daarop opgeslagen films ed te bekijken…. kan iemand mij dvies geven aub
  ps woon in Malawi zonder tv en we gebruiken dus nogal veel onze harde schijf 🙂
  BvD!!

 14. ik heb op een veiling 2 yarvik tablets gekocht. 1 x noble type 9.7 en 1 x zania 10ic. Heb voor beide 32 GB sd card gekocht. Krijg ze onmogelijk aan de praat. Boekje “aan de slag” waarna ze verwijzen om sd card massa opslag te gebruiken zit er helaas niet bij. Ik word radeloos. Zodra aangesloten via mini usb op computer is de 32 gb card niet te zien onder opslagruimte. Zodra ontkoppelt wel, maar kan er niks mee. Hebben het over “slave” poort e.d. maar begrijp er niks van. Zal wel aan de leeftijd liggen. (aow) Wie O Wie helpt mij? Liefst telefonisch 0644044695 of 036-7852761. Heb 2 usb kabels(mini) en 1 verloopkabel.

 15. Ik heb geprobeerd om mijn foto toestel sony 58 a aan tesluiten op mijn samsung tab 2 dit lukt niet ik heb de aanstellingen op het fototoestel aangepast maar de tab ziet het toestel niet graag hoor ik een oplossing van jullie alvast bedankt gr pp

 16. Hallo,

  ik heb een samsung tab 2 5110.
  hierop heb ik een verloop geplaats naar een normale usb 2.0
  alleen ik zie niet dat de usb het doet

  hoe kan ik bij deze gegevens komen ?
  heb ik een driver nodig?

 17. Ik heb een samsung galaxy tab pro met kleine usb. Nu zou ik een e-ID kaartlezer willen aansluiten. Werkt dat op android en hoe zit dat dan met da aansluiting?

 18. Ik heb een samsung tablet t210 heb daarvoor een universele hoes met toetsenbordje gekocht, stekkertje heeft dezelfde aansluiting, hij doet het dus niet. Bestaat er iets dat ik in het stekkertje van het toetsenbordje kan doen zodat hij bluetooth wordt?

 19. Ik heb een film op een USB stick staan en die heb ik op mijn tablet gekoppeld maar ik vroeg me af hoe je hem dan kan afspelen

 20. ik heb een samsung calexy tab E en heb agelopen vrijdag een exsterne dvd speler gekocht die ik wilde aansuiten aan me tablet maar hij paste niet omdat ik een micro USB ingang heb dus dacht ik ik koop een USB A female USB micro B male om die USB te verbinden zodat hij wel in me tablet paste en zich kon aansluiten en wat gebeurd er hij deed het als nog niet ik kon dus alsnog niet mijn exsterne dvd spelertje afspelen op me samsung calexy tab E nu heb ik een vraag of iemand miss weet hoe dat komt en of er miss andere manieren zijn dat ik me exsterne dvd spelertje toch nog op me samsung calexy tab E kan afspelen? afz femke van de pol

 21. Ik heb een Samsung tablet tablet Galaxy 12.2 (bestaat schijnbaar niet meer) en die heeft geen gewone USB ingang, maar een speciale poort (lijkt op een mini USB, maar is breder/groter en in het midden zit er een inkeping /scheiding) – aan het andere ander uiteinde van de kabel is een USB stekker welke in een stroomstekker zit om de tablet te laden.
  Nu zou ik een USB stick willen aansluiten, is er een soort verloop kabel / stekker welke van USB naar deze speciale poort kan.
  Alvast bedankt voor je reactie

 22. Ik heb ong. 1TB aan muziek en wil deze kunnen afspelen op mijn bluetooth JBL spreaker.
  Ik wil, als dat kan, een kleine tablet kopen (met bluetooth) waar ik een externe schijf (1TB) met mijn muziek op aan kan sluiten en zo mijn mappen met muziek kan benaderen en kan afspelen.
  Waar moet ik op letten bij aankoop van de tablet en externe schijf?
  Wat zijn de (on)mogelijkheden?

Reageer