Flash voor Android vanaf vandaag verleden tijd

4

Het aftellen was al even begonnen en het einde is nu aangebroken. Vandaag zal Adobe haar Flash Player uit de Play Store verwijderen. Dat betekent dat nieuwe gebruikers de app niet langer kunnen downloaden. Wanneer je de Flash Player al geïnstalleerd hebt, dan kun je die gewoon blijven gebruiken. Het is zelfs nog mogelijk dat er beveiligingsupdates voor komen.

Met het verdwijnen van Flash voor Android komt er een einde aan een tijdperk. De ondersteuning van Flash was lange tijd één van de belangrijkste voordelen van Android tegenover Apple’s iOS.

Apple weigerde Flash te ondersteunen in haar OS, omdat het instabiel en traag zou zijn. Daarnaast zorgde Flash voor teveel energieverbruik. Steve Jobs vertelde destijds dat Flash achterhaald was en ten dode opgeschreven. Het antwoord zou te vinden zijn in HTML5. Destijds leverden deze uitspraken heftige discussies op tussen voor- en tegenstanders. Vandaag heeft Jobs definitief gelijk gekregen.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

4 reacties

 1. Ik heb eind juli, dus vóór de afschaffing van flash een samsung tab 2 gekocht. Flash had ik nog niet uit de playstore gehaald en dat blijkt nu ook niet meer mogelijk. Helaas kan ik echt veel filmpjes nu niet bekijken. Is er al een alternatief?

 2. J.A. Boonstra op

  Ook ik heb een Samsung Galaxy Tab 2 gekocht, omdat de beschikbaarheid van Adobe Flash Player voor mij een belangrijk voordeel was ten opzichte van Apple (en omdat ik Apple een onsympathiek merk vind).
  Nu blijkt Flash dus ook voor Android te zijn afgeschaft. Zucht…..
  Ik voel me opgelicht. Het is absoluut stijlloos om de Flash Player af te schaffen zonder een alternatief te bieden. Minachting voor de consument, heet zulk wangedrag.
  Wie weet een alternatief voor Adobe Flash Player? Suggesties zijn zeer welkom!

  • Zie reactie hierboven, om een oude Flash applicatie te installeren op je tablet.

   Flash voor mobiel is gestopt door Adobe zelf, omdat het zelf inzag dat het een achterhaalde techniek is geworden en voorbij gestreefd zou gaan worden door andere technieken. Google en hardware producenten zoals Samsung kun je dit niet kwalijk nemen.

   Persoonlijk vind ik het knap om als groot bedrijf een van je paradepaardjes te stoppen vanwege een realistische blik op de toekomst. Op deze manier dwing je website-bouwers tot alternatieven waardoor het internet des te sneller Flash-vrij zal worden 🙂

Reageer