Samenvatting: touch interface binnen Microsoft Office 2013 [VIDEO]

0

De laatste weken regent het nieuws van Microsoft. Surface tablets, de komst van Windows 8 (26 oktober) en de officiële bekendmaking van Microsoft Office 2013. Het onderwerp Touch staat centraal bij alle nieuwe Microsoft-onthullingen. Over dat laatste waren we deze week nogal kritisch omdat de populaire productiviteitssoftware slechts een beperkte touch-optimalisatie heeft gekregen. Hiermee bedoelen we dat veel Office-applicaties qua werking vrijwel identiek zijn. Microsoft heeft alleen de input-methoden geoptimaliseerd zodat deze vanuit een touchscreen beter te benaderen zijn. Denk dan aan het vergroten van iconen en het creëren van meer witruimte. In dit artikel beschrijven we de grootste wijzigingen in Office 2013 ten opzichte van Office 2010 die zijn gedaan voor de verbetering van de touch-input.

Keuzen

Het is een lastige keuze voor Microsoft: aanpassingen van de bestaande gebruikersinterface voor touch-optimalisatie vs. het ontwikkelen van een nieuwe touch-geoptimaliseerde interface. Kies je voor het eerste, dan zul je geen volledig geoptimaliseerd software-pakket hebben voor tablet-pc’s. Kies je voor het tweede dan zullen de miljoenen gebruikers zilch moeten gaan aanpassen aan een nieuwe interface.

Microsoft heeft duidelijk voor het eerste gekozen. Nu Microsoft op Office-gebied voor het eerst te maken krijgt met serieuze concurrentie (Google Docs & Google Apps) lijkt dat een conservatieve maar verstandige keuze. Het behouden van het enorme marktaandeel en de huidige klanten is belangrijker dan het zoeken naar nieuwe markten in innovatieve en concurrerende markten.

Als je door dit artikel en wellicht Microsoft’s blog-post loopt dan merk je dat Microsoft veelal bestaande toepassingen en features heeft aangepast voor een beter, sneller of makkelijker gebruik op een apparaat met touchscreen.

Respons

De belangrijkste wijziging die Microsoft heeft gedaan is de verbetering van de respons. Hiermee wordt de reactie bedoelt op de touch-input. Alle mogelijke features die je met je muis en/of het toetsenbord kunt uitvoeren in een Office-applicatie moet je in Office 2013 ook snel, precies en makkelijk uit kunen voeren op een touchscreen.

In onderstaande video zie je enkele voorbeelden van de aanpassingen die zijn gedaan.

User interface

De volgende onderdelen zijn details van de verbetering van de respons op touch.

Een van de problemen was de respons van iconen in bijvoorbeeld het ribbon (het lint) waar de iconen klein en daardoor moeilijk te selecteren waren. Zoals je in de foto kunt zien heeft Microsoft de ribbon aangepast als de Touch Mode is aangezet. Je zet de touch modus aan door op de cirkel met stippellijn te drukken.

Boven: muis/toetsenbord input – Onder: touch input

Deze korte video laat zien hoe je Touch Mode aanzet en geeft een voorbeeld van de wijzigingen die plaatsvinden.

Tekst selecteren

Een ander obstakel wat werd ondervonden is de selectie van tekst of van objecten zoals visuals. Het is lastig om met je vingers op een aanraakscherm met precisie een gewenst stuk tekst te selecteren. Microsoft heeft goed gekeken naar de tekstselectie-methoden binnen iOS, Android en BlackBerry en heeft de meest handige elementen overgenomen.

Virtueel keyboard

Microsoft heeft in Office 2013 een wijziging aangebracht om het virtuele keyboard beter aan te laten sluiten bij de rest van de schermweergave. Immers, je moet tijdens het typen wel de tekst kunnen zien. Het virtuele keyboard moet de bewerkingen die je aan het uitvoeren bent niet overlappen. Gebruikers van mobiele apparatuur zullen deze ergernis herkennen.

Ronde menu’s

Voor het bewerken van een selectie van tekst of een geselecteerd object hebben de ontwikkelaars van Office 2013 een nieuwe eigenschap gemaakt voor touchscreens. Zoals je in de video kunt zien kun je via een ‘radiaal menu’ het geselecteerde object aanpassen.

Meer weten?

Bovenstaande video’s zijn een selectie van een uitgebreide blog-post van de ontwikkelaars van MS Office 2013. Wil je meer weten van alle nieuwe touch-interfaces van Office 2013? Lees dan de Office blog-post. Of bekijk de Microsoft Office 2013 preview op de MS Office Facebook-pagina.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer