Wat is een widget?

1

Een widget. Als we het woord door een vertaler halen dan komt er geen Nederlands resultaat uit. Je zou het kunnen omschrijven als een ‘ding’, maar dat doet het Engelse woord veel tekort. Het is een typisch Engels woord dat, zoals vele andere technische termen, direct na de introductie als Nederlands begrip wordt gebruikt. In dit artikel uit de categorie ‘Tablet woordenboek’ leggen we uit wat een widget is, wat je er mee kunt doen en vooral waarom widgets zo handig zijn.

Wat is een widget?

Widgets zijn kleine applicaties die je op je desktop (in het geval van een pc) of op je startscherm (in het geval van een smartphone of tablet) kunt plaatsen. De widgets kunnen twee doelen hebben, die beiden dienen voor het verbeteren van het gebruiksgemak.

Wat kun je met een widget?

  1. Als eerste kan een widget je op een interactieve wijze informatie geven. Zo kan bijvoorbeeld informatie via Internet of uit een applicatie worden getoond. Zo kan een Agenda-widget bijvoorbeeld je drie volgende afspraken laten zien. Of een Weer-widget kan het actuele weer, of een voorspelling, geven aan de hand van de positie van je tablet op dat moment. Het voordeel is dat je niet op zoek hoeft naar deze informatie. Je hoeft dus niet eerst door je agenda te spitten om je eerste drie afspraken te kunnen zien, of naar een weer-website te gaan om op jouw locatie de voorspelling van het weer te bekijken. Dit soort veel-voorkomende taken kun je op deze manier in één oogopslag bekijken.
  2. Ten tweede heeft de widget interactie-mogelijkheden met het internet, of met applicaties die op je tablet geïnstalleerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld via een handige instellingen-widget met één klik je WiFi, Bluetooth of GPS aan of uitzetten. In een e-mail widget kun je bijvoorbeeld direct naar een e-mail bericht gaan. Deze handelingen en snelkoppelingen kunnen veel-voorkomende taken een of enkele stappen dichterbij brengen.

Widgets zijn dus erg handig! Elke tablet heeft enkele widgets voorgeïnstalleerd. Bij sommige apps zijn soms handige widgets ingesloten. En widgets kun je ook als losstaande app downloaden in een applicatiebibliotheek, zoals de App Store of de Play Store.

Widgets toevoegen

In het volgende artikel kun je lezen hoe je widgets aan je startscherm kunt toevoegen. Soms is een widget bij het toevoegen aan het startscherm te personaliseren.

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

  1. Waarom lukt het helaas niet om zaken in begrijpelijke (liefst Nederlandse) taal uit te leggen aan mensen die niet met allerlei nieuw softwareprogrammatuur vertrouwd zijn en wordt er telkens door de technici heel veel kennis die zij hebben ook als ” bij iedereen” bekend verondersteld bij mensen die niet zo ver zijn? Een gebrek aan empathie, inlevingsvermogen? Te weinig klant-gericht denken?

    Als ik de nodige informatie combineer kan ik denk ik voor een digi-leek een widget in het Nederlands omschrijven als: (een snelkoppeling naar) een hulpprogramma (=software) die over een specifiek onderwerp op een snelle wijze informatie beschikbaar maakt. Dit kan bijvoorbeeld het weer zijn, maar ook vele andere onderwerpen. Hiermee hoeft er minder zelf gezocht te worden en hoeven velerlei keuzes als min of meer gemiddeld voorkomend niet meer zelf gedaan te worden.

    En voor de volledigheid: een “app” kan velerlei betekenissen hebben, en afhankelijk van de context kan die telkens enigszins anders uitpakken. Het is de afkorting van “applicatie”, een term die denk ik bij meer mensen iets aan herkenning kan oproepen. Omdat menigeen van de oudere generaties vaak bij lange na niet de associaties hebben als de ontwikkelaars/jongeren, is de context onduidelijk en daarmee dus de beoogde/bedoelde betekenis. En wordt er naar mijn mening niet veel moeite gedaan om een toereikende brug te slaan waarbij de ouderen wel op een bij hen passende wijze hun weg in de digitale wereld kunnen leren vinden. Het is geen onwil, maar onwetendheid, niet vertrouwd zijn met alle nieuwigheid en geen link vinden bij de eigen belevingswereld, en dus weinig/minder herkenning, iets een plaats/betekenis kunnen geven, en vertrouwd raken met nieuwigheden.

Reageer