App review: gebruik je iPad of Android tablet als tweede scherm naast je pc

2

De tablet-pc die je wellicht in je bezit hebt heeft veel meer functionaliteiten dan je zou denken. Naast dat de Android tablet of iPad dienst doet als een persoonlijke mobiele computer, kun je het scherm van de tablet ook (tijdelijk) gebruiken als tweede beeldscherm voor bij je computer. Met deze optie kun je tijdelijk productiever zijn met twee beeldschermen. TabletGuide.nl nam de proef op de som en testte drie second screen-applicaties voor je. Één ding kunnen we alvast verklappen: er is nog veel werk aan de winkel voor de ontwikkelaars!

Voor deze applicatie review werken we alleen met apps die een verbinding maken tussen de tablet en de pc door middel van een WiFi verbinding. Je hebt hiervoor een draadloos thuisnetwerk nodig. Het is logisch dat beide apparaten bij gebruik op hetzelfde WiFi netwerk moeten worden aangesloten.

Er zijn ook mogelijkheden om de tablet als tweede beeldscherm te gebruiken door deze te verbinden via USB of Bluetooth. Omdat niet alle pc’s zijn uitgerust met Bluetooth, en omdat de apps met een USB-verbinding vrijwel alleen maar slechte reviews hadden, hebben we slechts gekozen voor apps met WiFi-connectiviteit.

Bij elke methode moet je een programma op je Windows-pc of Mac installeren om de connectie te kunnen maken met de applicatie. Kijk voor gebruik goed of jouw besturingssysteem (van tablet én pc) ondersteund wordt! Windows Starter wordt over het algemeen niet ondersteund.

In deze review gebruiken we als tablet een ASUS Transformer (TF101) en een Windows 7 Pro laptop (Lenovo ThinkPad).

Screenslider (Android)

De eerste applicatie die we testen is Screenslider van Redfly. Deze applicatie is alleen beschikbaar voor Android en kost 1,99 dollar. Over deze applicatie kunnen we kort zijn. Alleen het installeren van de Screenslider app en het Windows programma gaat goed. Bij het proberen te koppelen van de tablet en de laptop gaat het mis. Nadat mijn Windows-systeem twee keer was gecrasht gaf ik het op. De applicatie is geen aanrader.

Mocht je de app toch willen downloaden? Dat kan hier in de Play Store ($1,99). De Pro-features zijn gedurende een korte periode gratis. Daarna dient te worden bijbetaald. Download hier het Windows-programma. Mac wordt niet ondersteund.

iDisplay (Android, iPad)

Ook over deze applicatie voor de iPad en voor Android kunnen we kort zijn. Het installeren van de app en het Windows-programma gaan weer goed. Het is ons zelfs gelukt om een connectie te maken tussen de laptop en de tablet. Maar een goede connectie kunnen we het niet noemen. De laptop lijkt trager te worden en de tablet als tweede computerscherm werkt vrijwel niet. De muis op het tweede scherm oogt traag en het verslepen van ‘windows’ naar de tablet is een irriterende en eindeloze bezigheid. Laten we het niet hebben over de kwaliteit van het tweede scherm. iDisplay is wederom geen aanrader, in ieder geval niet in deze configuratie. De review-cijfers die gebruikers de apps geven zijn ook niet denderend: 2 sterren voor iOS en 2,9 punten voor Android.

Wil je de app toch proberen. Downloaden kan hier (Android – €3,99) en hier (iOS – €3,99). Download hier het Windows of Mac programma.

AirDisplay (Android, iPad)

AirDisplay zorgde gelukkig wel voor wat het beloofde. Het installeren van de app op de Android tablet en de Windows laptop verliep voorspoedig. Wel moet je even de computer opnieuw opstarten. Na het opstarten kun je rechtsonder een icoon vinden op je pc. Overigens is het mogelijk om het automatisch opstarten van de Windows-applicatie bij het opstarten van je computer uit te schakelen bij de opties.

Als de app geopend is op je iPad of Android tablet dan vind het Windows-programma de tablet automatisch. Wel moet worden opgemerkt dat Windows automatisch in Basic-modus springt bij het verbinden van de tablet. Ook is het mogelijk dat soms je achtergrond verwijderd wordt van je pc.

De kwaliteit van de verbinding is traag te noemen. De muis wordt apart aangestuurd van de rest van de weergave. Hierdoor heeft de muis slechts een kleine vertraging. Je bureaublad en alles wat je op je tablet doet heeft meer vertraging, tot soms wel 5 seconden. Wil je productief zijn op het scherm van je tablet, dan is AirDisplay niet aan te raden. De kwaliteit van de weergave is wel uitstekend te noemen.

Met wat geduld is het wel handig om de tablet te gebruiken als passief scherm als het bijvoorbeeld handig is om naast je productieve scherm een beeldscherm te hebben met informatie. Ook kan het handig zijn om je e-mail op je tablet te openen, of je Twitter-feed open te houden.

Ook is het mogelijk om met AirDisplay het touchscreen te gebruiken als touch-input voor je pc. Maar gezien de vertragingen zien we hier geen meerwaarde in.

Pluspunten AirDisplay

 • Makkelijk te installeren op tablet & pc;
 • Ondersteunt Mac & Windows (behalve Windows Starter);
 • Goede beeldkwaliteit;
 • Tijdelijk handig om te gebruiken als passief second screen.

Minpunten AirDisplay

 • Reacties traag tot zeer traag;
 • Windows zijn lastig te positioneren vanwege de vertraging;
 • Accu van de tablet gaat snel leeg;
 • Je pc bureaublad wordt soms onverwacht gewijzigd (achtergrond, positionering files);
 • Als je pc op standby of in slaapmodus springt dan wordt de verbinding verbroken;
 • Niet te gebruiken als actief second screen.

Airdisplay downloaden

Wil je de app toch proberen. Downloaden kan hier (Android – €3,99) en hier (iOS – €3,99). Download hier het Windows of Mac programma.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

 1. Ik heb alle apps geprobeerd, voor mijn samsung tablet 4
  Maar niks werkt op mijn windows 10 asus computer, ik heb een standaard usb driver maar het doet niks
  Mvg kevin

Reageer