Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
2 mei 2012

Smartphones, tablets en laptops leiden de aandacht af van de televisie [VIDEO]

Onderzoek van mediabureau Stroom toont aan dat maar liefst 81% van de Nederlandse tv-kijkers een smartphone, tablet of laptop bij de hand heeft tijdens het kijken naar televisie. Aanwezigen in de woonkamer consumeren tegenwoordig veel meer informatie dan alleen de televisie die aanstaat. De aanwezigheid en het gebruik van deze mobiele apparaten zorgt voor een wijziging in het kijkgedrag. De statistieken lijken positief voor de televisie, zoals het minder zappen tijdens de reclames. Aan de andere kant wordt de aandacht afgeleid van de informatie die via de tv wordt verspreid. De verandering van het kijkgedrag zorgt voor kansen en bedreigingen voor programmamakers en adverteerders.

Het onderzoek is gehouden onder ruim 1000 respondenten en na bezoek van 10 huishoudens.


81 procent van de respondenten gaf aan dat men minimaal één van bovenstaande apparaten binnen handbereik heeft tijdens het tv kijken. Maar liefst 70 procent van de respondenten gaf aan minimaal één van bovenstaande apparaten actief te gebruiken terwijl de televisie aan staat.

De tablet is nog niet het belangrijkste scherm voor in de huiskamer. De televisie en de laptop blijven wat dat betreft de tablet ver voor met respectievelijk 38% en 37%. Slechts 9% van de respondenten vind de tablet-pc het meest belangrijke scherm in de huiskamer.

Bij jongeren is de verhouding anders. De televisie is bij die doelgroep al lang niet meer het meest populaire apparaat in de huiskamer. De smartphone, laptop en tablet zijn hier populairder dan de televisie.

Bedreigingen

Deze apparaten beïnvloeden het televisie kijkgedrag van consumenten. Maar liefst een derde deel van alle respondenten geeft aan dat het altijd minimaal met één ander scherm aan de slag is tijdens het tv kijken. De aandacht voor de tv is in de praktijk veel minder dan de kijkcijfers doen vermoeden. De mobiele apparaten vragen aandacht van de consument.

Vooral nieuws-programma’s en series en films kunnen nog wel rekenen op veel aandacht van de kijker.

Kansen

Aan de andere kant biedt de aanwezigheid van mobiele interactieve apparaten in de huiskamer veel nieuwe kansen.

Verschillende televisieprogramma’s maken hier gebruik van door via een second screen meer informatie te geven over het tv-programma of door kijkers meer interactie te bieden via bijvoorbeeld een smartphone of laptop. Goede voorbeelden hiervan zijn Eredivisie SideKick en de second screen webapplicatie van Wie is de Mol.

Ook voor adverteerders zijn er kansen. Zoals iemand in onderstaande video al aangeeft, is het voor adverteerders makkelijker om geïnteresseerden meer informatie te tonen op een website, binnen een app of op een Facebook pagina.

Traditie

Traditionele parameters die adverteerders gebruiken om het advertentiebereik, en de impact daarvan, zoals Gross Rating Point (GRP), lijken hiermee achterhaald. Bovenstaande kansen en bedreigingen geven aan dat het tonen van een reclame-uiting niet altijd dezelfde uitwerking heeft.

Ook bij het maken van reclames op tv zal rekening gehouden moeten worden met deze wijzigingen in kijkgedrag van voornamelijk jonge consumenten.

Video

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-eigenaar en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.