Inloggen RegistrerenTip ons Contact Nieuwsbrief Over ons
TabletGuide.nl
17 april 2012

Windows 8 voor tablets gaat Windows RT heten

Microsoft heeft zojuist de line-up van Windows 8 bekend gemaakt. Naast Windows 8, Windows 8 Pro en Windows 8 Enterprise zal voor tablets de naam Windows RT gebruikt gaan worden. Één ding is zeker: de naam zal veel onduidelijkheid brengen bij de introductie. Maar Microsoft zal met de opvallende naamgeving een specifiek doel nastreven. De compleet nieuwe benadering van Windows RT, oftewel Windows voor tablets, vergt een nieuwe naamgeving. Lees verder wat de unieke features zijn van Windows 8 en Windows RT en waarom Microsoft voor deze naamgeving gekozen heeft.

Windows RT

Met de naamgeving Windows RT wil Microsoft benadrukken dat het nieuwe Windows voor tablets niet Windows 8 is. Enkele belangrijke features van Windows 8, zijn niet opgenomen in Windows RT. Daarnaast zal Windows RT op een andere manier in de markt gezet worden dan we gewend zijn van alle Windows pakketten tot nu toe. Een korte toelichting van Windows RT is op zijn plaats.


Naamgeving

Windows RT staat voor WinRT, het nieuwe Windows Runtime. WinRT moet de nieuwe software standaard worden voor alle Windows tablet applicaties. Alleen applicaties geschreven in deze standaard zullen draaien binnen de Windows RT omgeving.

Windows on ARM

Windows RT zal beschikbaar zijn voor een select aantal apparaten draaiend op processoren van de ARM-technologie. In de praktijk zullen alleen tablet-pc’s, en wellicht in de toekomst in meer of mindere mate de ultrabooks, gebruik maken van deze technologie. Windows RT is niet compatibel met smartphones.

Desktop applicaties

De bekende desktop applicaties van Windows zullen, zoals al bekend was gemaakt, niet draaien op Windows RT. Software ontwikkelaars zullen de apps dus moeten her-ontwikkelen naar de WinRT standaard.

Windows Store

Apps voor de Windows RT tablets kunnen worden gedownload in de Windows Store. Deze gesloten omgeving wordt beheerd door Microsoft. De Windows Store komt overigens ook beschikbaar voor alle Windows 8 versies.

Microsoft Office

Windows zal enkele Microsoft Office applicaties (Word, Excel, PowerPoint, OneNote) standaard installeren op Windows RT tablets. Dit is een meevaller. Koop je een Windows RT tablet dan weet je zeker dat je de beschikking hebt over volwaardige Office apps, gemaakt door Microsoft.

Windows Media Player

Windows Media Player wordt niet standaard geïnstalleerd op Windows RT tablets. Het is zelfs de vraag of hier een WinRT applicatie voor ontwikkeld wordt. Windows Media Player wordt wel geleverd met Windows 8-pakketten. Windows Media Center wordt alleen geleverd met Windows 8 Pro.

Interface

De interface is, zoals we al eerder zagen, volledig aangepast voor het gebruik op apparaten met grote touchscreens. Het startscherm zal bestaan uit de inmiddels bekende ’tiles’ en ‘widgets’. Het is binnen Windows RT wel mogelijk om het traditionele desktop scherm te zien, maar we vragen of af of dat nog de moeite waard is.

Verkoopmodel

Microsoft laat duidelijk zien naar het Apple-model gekeken te hebben. Windows RT zal namelijk niet als los pakket te koop zijn, maar geleverd worden met  een select aantal apparaten (tablets) die voldoen aan de kwaliteitseisen van Microsoft. Op deze manier wil het bedrijf zorgdragen voor een optimale gebuikerservaring van het nieuwe systeem.

Windows 8, Windows 8 Pro & Enterprise

Windows 8 wordt het instapmodel van de Windows desktops en laptops, draaiend op de x86 processor-technologie. Met dit systeem heb je de beschikking over alle gebruikelijke features die je nu gewend bent. Op de Windows 8-systemen kun je ook gebruik maken van veel tablet-specifieke functies van Windows RT. De metro-stijl applicaties van Windows RT zullen compatibel zijn met Windows 8.

Windows 8 tablets?

Rest de vraag of er ook Windows 8 tablets op de markt zullen verschijnen. Het antwoord zal ongetwijfeld met ‘ja’ beantwoord kunnen worden. Hoewel niet populair zijn er verschillende Windows 7-tablets op de markt. Ondanks enkele essentiële tekortkomingen lijkt hier toch behoefte aan te zijn. Microsoft zal een groot deel van haar focus op Windows RT plaatsen als het om tablets gaat, maar dat zal tablet-fabrikanten er niet van weerhouden om tablet-pc’s, met x86 prossoren, op de markt te brengen met Windows 8 als besturingsyssteem.

Nieuwe weg

Met de beslissing van de naamgeving geeft Microsoft aan dat het definitief een nieuwe weg in wil slaan met mobiele apparaten met grote touchscreens. Het bedrijf heeft een enorme taak voor de boeg. Ontwikkelaars moeten overgehaald worden om, voor de introductie van de eerste Windows RT-tablets, applicaties om te zetten. Met tablet-fabrikanten moeten afspraken gemaakt worden over de eisen die Microsoft aan de tablets gaat stellen. En, niet op de laatste plaats, moet het grote publiek geïnformeerd worden.

Wij zullen hier voor in ieder geval ons best gaan doen. Windows RT, kom er maar in!

Auteur: Leon Veraa

Leon is mede-eigenaar en redacteur van TabletGuide.nl. Na zijn studie is hij gaan werken bij de online afdeling van een van de grootste mobiele operators van Nederland als webanalist en online marketeer. Na enkele jaren besloot hij om voor zichzelf te gaan beginnen. Na een korte carriere als freelancer zet hij zich momenteel fulltime in voor eigen online projecten.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn met een * gemarkeerd.

*


Je reactie dient te voldoen aan onze huisregels.