Verschillen iPad 2 en iPad 3

6

Na de bekendmaking van de iPad 3 deze week kunnen we ons opmaken voor weer een massale run op de nieuwe iPad van Apple. In dit artikel bespreken we de verschillen die we zien tussen de iPad 2 en de iPad 3. Is het verstandig om te wachten op de iPad 3 of kies je voor een iPad 2 met korting? We bespreken het ontwerp van de iPad 3, de grootste verandering, het beeldscherm, de camera en alle nieuwe software die beschikbaar komt met deze iPad 3. iPad 2 vs. iPad 3. Wie er wint is wel duidelijk, maar is de iPad 3 daadwerkelijk zoveel beter om nog enkele weken te wachten?

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Behuizing & ontwerp

Zoals je in onderstaande afbeeldingen kunt zien heeft het uiterlijk van de nieuwe iPad vrijwel geen verandering ondergaan.

Het enige opvallende verschil is de dikte van de iPad 3. De iPad 3 is met 9,4 milimeter exact 0,6 millimeter dikker dan de iPad 2. Misschien kunnen we beter minder dun zeggen, want met een dikte van minder dan 1 centimeter kan de iPad 3 makkelijk mee met haar concurrentie.

Doordat de iPad 3 minder dun is, is de iPad 3 ook wat zwaarder geworden. De iPad 3 WiFi weegt namelijk 652 gram, ten opzichte van 613 gram van zijn voorganger. Een verschil wat je in de praktijk amper zult merken. De oorzaak hiervan ligt aan de accu die in de nieuwe iPad wat groter is om de betere prestaties aan te kunnen met eenzelfde accuduur.

Beeldscherm

De grootste verandering die is ondergaan bij de nieuwe iPad is het nieuwe scherm. De resolutie is in zowel de hoogte als in de breedte met 50% toegenomen. De resolutie veranderde van 1024 x 768 naar 2048 x 1536 pixels. De impact van deze vergrote resolutie is groter dan dat je misschien denkt. Het aantal pixels dat aangestuurd moet worden is vergroot van 786.432 naar 3.145.728. pixels.

Ter vergelijking: een standaard HD televisie beschikt met een resolutie van 1960 x 1080 pixels over ruim een miljoen pixels minder. Apple heeft het dus voor elkaar gekregen om veel meer pixels in een veel kleiner scherm te proppen. Apple is trots op het nieuwe scherm en beweert dat het voortaan onmogelijk is om met het blote oog pixels waar te nemen bij het gebruik van de volledige resolutie. Een volwaardig RETINA display dus, zoals dat in vaktermen genoemd wordt.

Deze nieuwe resolutie is dus ook geschikt om Full HD video’s af te spelen. Wel zul je bij het afspelen van Full HD video zwarte balken om de video weergave zien.

4G

Voor Nederland minder belangrijk, maar belangrijk genoeg om te melden: de 3G-modellen van de iPad 3 zullen ook 4G ondersteunen. Het zal echter nog zeker enkele jaren duren voordat in Nederland een 4G netwerk voor commercieel gebruik is uitgerold.

Grafische prestaties

Deze scherm verbetering zorgt voor ongekende nieuwe weergave mogelijkheden die bijvoorbeeld voor hoogwaardige spellen optimaal benut kan worden. Apple speelt hier op in door een nieuwe variant van haar A5-processor te ontwikkelen voor de iPad 3, namelijk de A5X. Deze processor beschikt nog steeds over twee werkende kernen (dual-core) maar heeft een verdubbeling van haar grafische processor kernen naar 4 stuks.

De exacte snelheid van de dual-core processor is nog niet bekend gemaakt, maar we gaan er vanuit dat deze zal zijn toegenomen. Ook zijn er aannemelijke geruchten dat de iPad 3 over 1 GB RAM gaat beschikken, wat ook een verdubbeling inhoudt ten opzichte van de iPad 2.

UPDATE oktober 2013: Inmiddels is een meer actuele vergelijking opgenomen op TabletGuide. Lees hier het artikel Verschillen iPad 2, iPad 4 en iPad Air.

Camera’s

Full HD video’s bekijken is leuk. Maar wat is er leuker dan het kunnen opnemen van 1080p video’s met de camera en deze direct in HD af kunnen spelen op de nieuwe iPad? Deze logische gedachte is ook door de iPad ontwikkelaars gemaakt en in de praktijk gebracht. De camera is geüpgrade van 0,7 megapixels naar een waardige 5,0 megapixels, met dus Full HD video opname capaciteit.

Ook de frontcam heeft een upgrade gekregen en heeft voortaan de mogelijkheid om video op te nemen of te streamen in 720p-kwaliteit. Dat is dus in hoge kwaliteit videochatten via bijvoorbeeld Skype.

Bluetooth

De Bluetooth antenne van de iPad 3 is verbeterd. Beschikt de iPad 2 nog over Bluetooth 2.1, bij de iPad 3 heeft deze een upgrade gekregen naar Bluetooth 4.0.

iOS 5.1

Direct na de introductie van de nieuwe iPad 3, die wordt uitgerust met iOS 5.1, was de software update al te downloaden voor iPad 2-bezitters. Op het gebied van software zal de iPad 3 dus weinig verschillen vertonen met de iPad 2. Lees hier een korte iOS 5.1 introductie. In een nog uit te brengen artikel zullen we alle nieuwe iOS 5.1 kenmerken behandelen.

Prijs verschil iPad 2 vs. iPad 3

Als laatste is er een belangrijke vraag: wat kost de nieuwe iPad? Heel simpel: de prijzen zullen niet stijgen en de beschikbare modellen zullen hetzelfde zijn. Zo zal de goedkoopste iPad 3 (WiFi, 16 GB) voor 479 euro over de toonbank gaan. Alle iPad 3 prijzen lees je hier.

Wel is momenteel de iPad 2 in de aanbieding.

Zijn dat alle verschillen?

Wellicht zul je je afvragen: is dat alles? Het simpele antwoord is: Ja! Hierboven lees je echt alle grote verschillen tussen beide iPads. Apple heeft er voor gekozen om haar superieure product in relatief kleine stappen te verbeteren. Het voordeel voor de consument is dat de iPad niet in prijs verhoogd zal worden.

iPad 3 vs. Android tablets

Om alvast een preview te geven: met deze wijzigingen zal Apple de concurrentie van bijvoorbeeld Android tablets voor kunnen blijven.

Inmiddels is een nieuwe iPad of iPad Mini gepresenteerd.

Bekijk hier: verschillen tussen iPad Air en iPad Air 2.
Bekijk hier: verschillen tussen de iPad Mini, iPad Mini 2 en iPad Mini 3.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

6 reacties

 1. Ik zou voor de Argos gaan..!! haha..

  Even Serieus.. ik zie nog steeds niet waarom ik een tablet zou moeten hebben.
  Heb mijn 10.1 samsung na 14 dagen buiten gegooit.

  Ik zit het lekkerste in mijn luie stoel of op de bank of in bed met mijn laptop.

  Lekker snel typen op mijn toetsenbord.. groot scherm.. optical drive enz enz..

  Klap hem open en zie altijd mijn scherm.. niets vast houden of rare standaard er aan vastmaken.

  Welke website ik ook bezoek via mijn laptop.. deze is altijd direct leesbaar… niks inzoomen. Ga maar een naar pdashop.nl met je tablet en klik in de linkse rij maar eens een toestel aan!!! Wedden dat je er naast zit.. eentje hoger of lager.. moet je eerst weer inzoomen. Je gaat van zon tablet bij intensief gebruikt een ander soort RSI krijgen in je vingers en schouders.

  Voor sommige mensen in bepaalde bedrijfstakken zal zo`n ding een uitkomst zijn, maar voor jan modaal zal het in mijn ogen de laptop nooit vervangen.. het is gewoon een hebbe ding.

  Ze zijn hoofdzakelijk om te mailen en te surfen.. maar dit laatste gaat gewoon beter op een laptop.

  • Excuses, het stuk is in de maak! Ik wachtte o.a. op wat meer details van de iPad 3, en die zijn nu bekend geworden. Deze week nog zal de iPad 3 – Android vergelijking verschijnen op deze website.

 2. wij zitten te kijken naar een tablet of ipad.

  wat moet je nouw kopen kan niet iets vinden dat je echt een goede uitleg geeft wat je er allemaal mee kunt enigste wat erstaat is wat er allemaal op zit maar ja daar heeft de gebruiker niks aan ik moet weten wat ik er presies mee kan.we hebben een tablet gekocht niet de duurste maar hebben hem maar weer ingeleverd want hij kon niet een filmpjes afspellen van facebook en dan hadden wij een besturings programma van androit 4.0 de nieuwste voor mij weten . en spelletjes van facebook wou ook al niet.dus als iemand mij kan helpen heel graag.

Reageer