Windows on ARM (Windows 8 voor tablets) details bekend gemaakt. Alle voor- en nadelen op een rij.

1

De baas van Windows binnen Microsoft heeft in een uitgebreide blog post tekst en uitleg gegeven over details van Windows 8 voor ARM-processoren, waar ook toekomstige Windows 8 tablets op zullen draaien. De naam van deze versie wordt Windows on ARM (WOA). Verschillende belangrijke vragen (1, 2) worden in deze blog, met video, uitgelegd. Bijvoorbeeld of originele Windows programma’s (.exe files) ook op WOA kunnen draaien. Ook wordt duidelijk dat WOA tegelijk met Windows 8 voor desktops te koop zal zijn. Alle details worden in dit artikel geanalyseerd. De voordelen en nadelen van elk detail worden besproken, zonder conclusies te trekken. Dat mag je zelf doen. In een video worden de details nog eens uitgelegd en krijg je een demonstratie van Windows on ARM.

Dit artikel is een nieuws-artikel (met nieuwe inhoudelijke Windows 8 details) en achtergrond-artikel in één.

Voordat alle details uiteengezet worden wil ik graag eerst een statement maken, zonder een conclusie te trekken. De conclusies kun je zelf trekken en ik moedig iedereen aan om zijn/haar mening of reactie te geven onderaan dit artikel.

Ik denk namelijk dat Microsoft met het nieuwe Windows on ARM afwijkt van haar strategie. Zoals je zult lezen gaat Windows enkele beperkingen opleggen en laat het een deel van haar succesvolle verleden achter waar het bedrijf al jaren op teert. Lezers van de biografie van Steve Jobs weten hoe Steve Jobs en Bill Gates dachten over elkaars strategieën, met als belangrijkste onderwerp open versus gesloten hardware en software configuraties. Met Windows on ARM maakt Microsoft een stap richting Apple’s gesloten business model, waarschijnlijk naar aanleiding van leringen van Android’s problemen en wellicht ook leermomenten van de eerste periode van Windows Phone. Een uitdaging en risico voor een bedrijf als Microsoft!

En dan over naar de feiten!

Windows 8 – inleiding

Windows 8 Metro UI

Voor degenen die nog niet bekend zijn met Windows 8, en het hele ontwikkeltraject, een korte inleiding. Windows 8, als opvolger van Windows 7, moest vanaf begin af aan compleet anders zijn. Het moet  een geïntegreerd systeem worden voor mobiele apparaten en pc’s. De gebruikersinterface wordt volledig op de schop gegooid. In deze video demonstratie zie je in het kort de meest belangrijke nieuwe elementen.

Later blijkt dat er twee verschillende Windows 8 systemen op de markt zullen komen wegens grote verschillen in de processoren voor ‘normale pc’s (met x86 technologie) en processoren van mobiele apparaten zoals smartphones en tablets (met ARM technologie). Deze verschillen zijn zo elementair dat twee verschillende systemen ontwikkeld zullen worden.

Let op: sommige laptops (bijvoorbeeld de nieuwe ultra-books) zijn gebaseerd op ARM-processoren. Een eenvoudige split van desktops & laptops vs. smartphones & tablets kan niet zomaar gemaakt worden!

Windows (8) on ARM – anders dan Windows 8

Windows on ARM (vanaf nu WOA genoemd), de naam voor de mobiele versie van Windows 8, zal in het eerste oogopslag niet veel anders zijn dan Windows 8. Zo zal de nieuwe interface, de Metro UI genoemd, identiek zijn in beide versies. Indien je gebruik maakt van een muis en toetsenbord kun je in de toekomst ook in beide varianten de oude look and feel van Windows 7 tevoorschijn halen.

Apps die ontwikkeld worden voor WOA (hierover later meer) zullen op beide systemen kunnen draaien.

Toch heeft WOA wel degelijk essentiële verschillen, waarvan de toekomstige gebruiker op de hoogte moet zijn. Deze verschillen zijn gisteren officieel bekend gemaakt en zullen verder in dit artikel worden behandeld. Per verschil zullen we voordelen en nadelen aangeven van deze door Microsoft gekozen richting.

.exe software werkt niet op WOA – vloek of zegen?

Het was indirect al duidelijk geworden, maar nu is het officieel: oude Windows programma’s, de bekende .exe files, kunnen niet draaien op WOA. Windows 8 heeft deze mogelijkheid uiteraard wel. Dit besluit is een enorme strategische wijziging. Hoewel het lijkt alsof dit alleen maar nadelen biedt zullen er ook voordelen aan kleven.

Nadelen
– Duizenden programma’s zijn niet compatibel met WOA. Je zou kunnen zeggen: duizenden redenen voor consumenten om geen WOA te kopen. Het aanbod van programma’s is belangrijk voor de gehele gebruikerservaring. Deze voordelige erfenis wordt in één klap niks meer waard.
– Programma ontwikkelaars zullen programma’s moeten herontwikkelen om ze te kunnen aanbieden op WOA producten. Men krijgt een splitsing in versies van programma’s, zoals ook al bij Mac- en Windows-programma’s was.
– Een onderschat probleem: alle hardware producenten van randapparatuur (toetsenborden, muizen, externe harde schijven, gaming controllers, externe beeldschermen, printers, enz. enz.) moeten nieuwe drivers gaan ontwikkelen voor haar bestaande en nieuwe producten, wil men compatibel zijn met WOA.

Voordelen
Haar complete voorgeschiedenis schudt Microsoft van zich af:
– WOA kan efficiënter en sneller ontwikkeld en verbeterd worden. Men hoeft geen rekening te houden met vertragende en inefficiënte onderdelen van het andere besturingssysteem.
– Programma’s kunnen vanaf scratch ontwikkeld worden, zonder te hoeven voldoen aan complexe voorwaarden en (voor ARM-processoren) inefficiënte programmeertalen.

Overigens heeft Microsoft een voordeel bij het ontwikkelen van nieuwe apps. Het nieuwe Office pakket, en Microsoft applicaties zoals e-mail, kalender en contacten zullen bij introductie al aangepast zijn aan de nieuwe Metro User Interface en op zowel WOA als Windows 8 draaien.

Software downloaden en updaten – alleen via Microsoft kanalen

Het volgende verschil tussen Windows 8 en Windows on ARM is nog niet bevestigd  in deze bewoordingen. Maar in de blog en in onderstaande video wordt hier wel naar gehint.

Een andere rigoureuze maatregel van Microsoft: Software voor WOA is alleen te downloaden via de nieuwe Windows Store en te updaten via Windows Update. Met andere woorden: Microsoft kan controle uitvoeren op de software die geïnstalleerd kan en mag worden op WOA systemen.

Onderstaande voor- en nadelen zijn afhankelijk van de voorwaarden die Microsoft gaat stellen aan het indienen van een applicatie voor de Windows Store.

Nadelen
– Microsoft heeft totale controle over wat wel en wat niet geïnstalleerd mag worden op WOA systemen.
– Hier is nog niks over gezegd, maar het is aannemelijk dat Microsoft, net als Google en Apple, een gedeelte van de omzet van de aankopen via de Windows Store opeist.
– Microsoft beheert het betalingsmodel, waardoor deze gegevens niet bekend zijn bij en gebruikt kunnen worden door ontwikkelaars en uitgevers. Voor gebruikers betekent dit een een extra account bij Microsoft, hoewel dit ook voordelen biedt.

Voordelen
– De gebruiksvriendelijkheid van de applicaties i.c.m. met het besturingssysteem ligt in handen van één partij. Met de gebruiksvriendelijkheid wordt bijvoorbeeld de kwaliteit van de apps bedoeld op het gebied van techniek (bijv. snelheid) en veiligheid (bijv. het tegenhouden van virussen en malware).
– Consumenten hoeven zich maar bij één partij te registreren om programma’s en content te kunnen kopen.

Overigens zal deze stap binnen de kortste keren te omzeilen zijn doordat hackers bijvoorbeeld jailbreaks uit gaan brengen.

Hardware en software – Microsoft bepaalt

Een andere opvallende stap, die wel voor de hand ligt, is dat Microsoft gaat bepalen op welke hardware WOA gaat draaien. In technische termen: WOA wordt alleen verkocht op OEM hardware, oftewel op hardware die is goedgekeurd door Microsoft. WOA zal niet los als software pakket worden verkocht.

Nadelen
– Het aantal WOA-systemen zal beperkt zijn. De keuze zal in de loop van de tijd ongetwijfeld groot worden, maar oneindige configuraties zullen niet mogelijk zijn.
– Innovatie kan hierdoor belemmert worden, doordat een beperkt aantal samenwerkingsverbanden ontstaat tussen Microsoft, processor-ontwikkelaars en hardware-fabrikanten.
– Als gevolg hiervan wordt de concurrentie verkleint waardoor de prijzen in de markt hoger zullen liggen.

Voordelen
– Meer gesloten combinaties van hardware en software zorgt voor betere afstemming en integratie tussen deze hardware en software, waardoor de gebruiksvriendelijkheid beter moet worden. Simpel gezegd: geen goedkope Chinese Windows tablets in de winkels die de het imago van Windows om zeep kunnen helpen.
– Ontwikkelaars zullen minder last hebben van fragmentatie, waar bijvoorbeeld Android veel last van heeft.

Video

In deze video worden bovenstaande feiten nog eens opgesomd. Ook zie je een demonstratie

Wil je alle details weten? Lees dan de gehele blog post van Microsoft.

Conclusie

Nu komt het interessante deel. Er is geen conclusie! Er is geen volledig antwoord te formuleren op de vraag: zijn deze wijzigingen goed voor de toekomst van Windows en goed voor de consument?

Deze discussie voer ik graag met jou. Wat vind jij van deze stappen van Microsoft? Zijn ze goed voor de consument? Zal WOA hierdoor een succes worden, of juist niet? Laat het weten in de comments! Reactie gegarandeerd 🙂

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

1 reactie

  1. Windows 8 voor pc’s maakt het in de toekomst onmogelijk om andere OS systemen te installeren op pc’s waar windows 8 is geinstalleerd (onder andere linux zal hier onder lijden)

Reageer