Wat is NFC?

0

NFC staat voor ‘Near Field Communication’. Het is de techniek waarbij een NFC-chip in je tablet met een draadloos signaal in een korte afstand kan communiceren met een ander apparaat, eveneens uitgerust met een NFC-chip. Die techniek kennen we al van de OV-chipkaart. De chip heeft een bereik van zo’n 10 centimeter. Hij kan op drie manier opereren; als zender, als ontvanger of beide tegelijk. Er wordt momenteel veel geld geïnvesteerd in NFC om het in te zetten als nieuwe betaalmethode. Via NFC moet het mogelijk worden eenvoudig in winkels te betalen met je telefoon of tablet.

De beveiliging van het systeem wordt verzorgd door software op je toestel. Wanneer het systeem populair wordt, is het in staat om de betaalpassen en lidmaatschapkaarten te vervangen. Hierdoor zal de elektronica ervoor kunnen zorgen dat portemonnee’s aanzienlijk kleiner kunnen worden.

Google heeft de techniek omarmd met haar ‘Google Wallet’ project. Via dit project worden Android apparaten uitgerust met een NFC chip en via het betalingssysteem van Google kunnen vervolgens bedragen worden overgeboekt. Het project draait momenteel alleen in de Verenigde Staten.

Natuurlijk is digitaal betalen niet de enige toepassing van NFC. Met de techniek zal het mogelijk zijn om digitale gegevens achter te laten in posters en billboards. Door je toestel in de buurt van de poster te houden kun je direct worden doorverwezen naar een website of direct een video- of geluidsbestand downloaden.

Door een NFC chipje in je visitekaartjes te laten plaatsen kunnen ontvangers van je kaart de gegevens eenvoudig invoeren in hun telefoon of computer.

Je zult begrijpen dat de mogelijkheden divers zijn. De groei van NFC zal dus ook niet afhankelijk zijn van de mogelijke toepassingen. De grote merken zullen de techniek moeten toepassen om succes te garanderen.

Dit artikel is onderdeel van het tablet woordenboek. Andere artikelen van het woordenboek kun je hier vinden.

Share.

Over de auteur

Edwin is één van de oprichters van TabletGuide.nl. Hij richt deze website in 2010 op, samen met zijn collega Leon. Edwin is gadgetfreak en volgt het laatste nieuws op de voet. Als web developer is hij verantwoordelijk voor de techniek en het uiterl... Lees meer

Reageer