Waar moet je op letten bij het kopen van een tablet? [2/3]

4

In een eerder artikel gaven we aan dat het vaak lastig is om een goede keuze en vergelijking te maken tussen de wildgroei van tablets die momenteel aan het ontstaan is. Van goedkope tablet tot zakelijke krachtpatser. Er is van alles te koop.

In dit artikel gaan we in op 3 nieuwe onderwerpen die bepalend zijn voor het vergelijken en kiezen van een tablet.

7 belangrijke keuzen

De tablet keuze wijzer geeft je 7 onderwerpen die van belang zijn voor het kiezen van een tablet. Deze onderwerpen bespreken we verderop in detail.

1.       Formaat scherm
2.       Besturingssysteem: Open of gesloten?
3.       Applicaties of programma’s?
4.       Connectiviteit
5.       Mobiel data abonnement?
6.       Geheugen
7.       Prijs

Heb je over deze zaken een beslissing gemaakt? Dan kun je in de tablet-kiezer je keuzen in het linker menu selecteren. Uiteindelijk krijg je als resultaat de tablets die voldoen aan deze keuzen. Deze tablets kun je handig vergelijken, je kunt meer informatie, specificaties en reviews lezen en prijzen vergelijken.

Heb je gekozen voor een tablet samen met een 3G-abonnement? Dan kun je op TabletGuide makkelijk alle sim-only data abonnementen vergelijken en alle abonnementen i.c.m. tablets vinden.
Let wel: de keuzehulp zal uiteindelijk geen tablet voor je aanreiken als beste keuze. Het assortiment tablets veranderd elke week. Daarnaast is er nooit één antwoord op de vraag welke tablet perfect bij je past.

1)      Formaat scherm

Dit onderwerp is in vorig artikel besproken.

2)      Besturingssysteem: Open of gesloten?

Als je een pc koopt dan sta je meestal niet bij stil bij het besturingssysteem wat daarop geïnstalleerd is. Vrijwel altijd zal Windows standaard mee geïnstalleerd zijn. Bij de aanschaf van een tablet is dit niet het geval. Het bepalen van een besturingssysteem is een van de meest essentiële keuzen die je moet maken bij het uitzoeken van een tablet. Momenteel zijn er verschillende besturingssystemen in omloop of te verwachten:

iOS (van Apple)

Apple heeft een eigen besturingssysteem: iOS. Dit besturingssysteem is gemaakt voor zowel de iPhone als de iPad. iOS heeft een zeer geavanceerde user interface en is bijzonder gebruiksvriendelijk. Het OS is geroemd om zijn rechtlijnigheid en eenvoud. iOS heeft een zeer uitgebreide App Store waar duizenden applicaties en games gratis of voor een kleine vergoeding zijn te downloaden. Nadelen van iOS zijn: geen Flash-ondersteuning (wat door veel websites gebruikt wordt) en de gesloten omgeving. Alle applicaties en wijzigingen moeten door Apple worden goedgekeurd.

Android (van Google)

Android is het eerste besturingssysteem dat de concurrentie met Apple is aangegaan. In eerste instantie, eind 2010, kwamen er tablets op de markt met het Android OS wat ontwikkeld was voor smartphones, namelijk Android 2.1, 2.2 en later Android 2.3. Begin 2011 werd Android 3.x geïntroduceerd, oftewel Honeycomb. Dit besturingssysteem is speciaal ontworpen voor het gebruik op tablets. Enkele kenmerken van dit besturingssysteem zijn: goede multi-task mogelijkheden, Flash compabiliteit, gratis te gebruiken door fabrikanten, en er komen steeds meer applicaties beschikbaar die speciaal gemaakt zijn voor Honeycomb-tablets. In de zomer van 2011 heeft Google Android 4.0 aangekondigd, beter bekend onder de naam ‘Ice Cream Sandwich’.

Windows (van Microsoft)

Windows 7: Voordeel van het gebruik van Windows 7 op de tablet is dat alle programma’s die normaal op een pc gedraaid kunnen worden ook prima te gebruiken zijn op een Windows-tablet. Ook kun je in principe alle randapparatuur zonder problemen op de tablet aansluiten. Een nadeel is dat Windows niet is ontworpen om aangestuurd te worden door middel van een touchscreen. De nieuwe mogelijkheden van een aanraakscherm worden daarom niet optimaal benut. Daarnaast is de accuduur kort en zijn Windows 7-tablets vaak log en zwaar.

Op 26 oktober 2012 zal Windows 8 verschijnen. Deze nieuwe Windows versie zal volledig geoptimaliseerd zijn voor gebruik op een tablet-computer. Er zal een standaard versie van Windows 8 komen en een mobiele variant (Windows RT). Alle informatie over Windows RT, Windows 8 en Windows 8 Pro vind je in het artikel: Wat is het verschil tussen Windows RT, Windows 8 en Windows 8 Pro?

BlackBerry OS

BlackBerry heeft aangekondigd een speciaal besturingssysteem te ontwikkelen voor de nieuw te introduceren tablet: de BlackBerry Playbook. Dit operating system is ook ‘gesloten’. Met andere woorden, alleen BlackBerry ontwikkelaars kunnen werken aan dit systeem. BlackBerry OS ondersteunt Flash en multi-tasking. Het heeft vrij veel overeenkomsten met het Android besturingssysteem.

3)      Applicaties of programma’s?

Je hebt vast wel eens met Windows gewerkt en er software op geïnstalleerd. Deze applicaties zijn van oorsprong bedoelt voor een desktop of laptop PC en niet specifiek voor mobiel gebruik. Voor het gemak noemen we deze software ‘programma’s’. iOS, Android en Blackberry OS kennen veel software die wat lichter is en specifiek voor mobiel gebruik. Voor het gemak noemen we deze software ‘applicaties’. Afhankelijk van het besturingssysteem kies je ook of je gebruik wilt gaan maken van applicaties of programma’s.

In principe zijn er geen grote verschillen tussen programma’s en applicaties. Toch zijn er enkele kenmerken waar je rekening mee moet houden.

Programma’s zijn vaak groter in omvang dan applicaties. Programma’s zijn speciaal gemaakt voor gebruik op een desktop of laptop. Ze vragen daardoor vaak relatief meer processor snelheid, intern geheugen of grotere prestaties van de videokaart. Hierdoor zijn de mogelijkheden van programma’s groter dan die van applicaties.

Applicaties zijn vaak specifiek ontworpen voor het gebruik op smartphones of tablets. Deze apparaten hebben vaak mindere specificaties, wat inhoudt dat de gemiddelde applicatie kleiner is in omvang en ook vaak minder vraagt van het apparaat.

Programma’s worden momenteel door iedereen gebruikt. Jong en oud, consument en zakelijk. Applicaties zijn vaak nieuwe stukken software die vrijwel altijd stand-alone werken. Applicaties hebben, net als programma’s, toegang tot alle hardware componenten en sensoren van het apparaat waar het op draait.

Samenvattend: kies je voor Windows, dan kies je voor de standaard programma’s die je kent van het gebruik op de pc. Zeker voor zakelijke gebruikers is dit een pluspunt. Kies je voor een ander besturingssysteem, dan kies je voor het gebruik van applicaties. Voor de meest-gebruikte programma’s op de pc is er wel een goede vergelijkbare applicatie te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld Office-applicaties, applicatie voor email, applicaties voor instant messaging zoals MSN en applicaties waarmee je sociale media als Hyves, Twitter en Facebook makkelijk kunt bereiken.

4)      Connectiviteit

Met connectiviteit worden onder andere alle aansluitmogelijkheden van de tablet genoemd. Hier volgt een opsomming van de meest voorkomende connectiviteit opties op een tablet:

  • Hoofdtelefoon uitgang, of mini jack aansluiting: hierop kun je externe luidsprekers of je hoofdtelefoon op aansluiten
  • Externe microfoon aansluiting: hierop kun je een externe microfoon van bijvoorbeeld je headset aansluiten
  • Exerne (mini)VGA en/of (mini)HDMI aansluiting: hierop kun je een externe monitor of je TV aansluiten
  • (mini)USB aansluiting: hierop kun je randapparatuur aansluiten zoals een externe harde schijf, een digitale camera, mobiele telefoon, enzovoorts
  • (SD)kaartlezer: hierin kun je een SD of micro SD kaart stoppen voor het overbrengen van data of het uitbreiden van het geheugen van de tablet

Andere connectiviteit opties op een tablet zijn:

  • Bluetooth
  • WiFi
  • 3G verbinding (mobiel data abonnement; zie volgende onderwerp)
  • LAN (netwerkkabel)

Vervolg tablet keuzehulp

Dit was het tweede deel van de tablet keuzehulp. Deel 3 van dit drieluik vind je hier.

In de tablet-kiezer kun je alvast makkelijk een selectie maken van tablets die voldoen aan je eisen.

Deel 1
Deel 2
Deel 3

Laatst bijgewerkt op: 29-10-2011

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

4 reacties

  1. peter de mos op

    Ik overweeg een simpele tablet te kopen waar ik WordFeud op kan spelen + de mogelijkheid om in WordFeud te chatten met de tegenspeler. Momenteel heb ik WordFeud op mijn PC geïnstalleerd, masar kan daar niet bij chatten, omdat ik daarbij geen Menu-toets heb, zoals op een tablet. Is de Yarvik TAB211 (met Android 2.3 Gingerbread) of de Yarvik TAB410 (met Android 2.2 Froyo) iets of mis ik dan ook nog de chat-mogelijkheid in WordFeud?

Reageer