Appels met peren vergelijken bij de Windows 8 app store (Windows Store) demonstratie [VIDEO]

0

Microsoft heeft gisterenavond een eerste demonstratie gegeven van de Windows Store, de applicatiewinkel die in alle Windows 8-software wordt ingebed. De Windows Store moet de tegenhanger worden van Apple’s App Store en Google’s Android Market. De demonstratie liet zien hoe de lay-out van de Windows Store eruit ziet, hoe het betalingsmodel is ontworpen en welke mogelijkheden de Windows Store allemaal biedt. Helaas probeerde de presentator het publiek te overtuigen van het grote bereik door alle Windows-verkopen te vergelijken met alle iOS en Android verkopen. Maar daar trappen wij vanzelfsprekend niet in.

Een opmerking vooraf: Voor zover wij het kunnen bekijken is de Windows Store alleen beschikbaar in de Metro-versie van Windows 8. Dit is de Windows 8 variant die ontwikkeld wordt voor tablets en smartphones, en die gebaseerd is op ARM chipsets.

Windows Store

De Windows store is qua opbouw niet veel anders dan elke andere app store. Applicaties zijn ingedeeld in categorieën. Op de homepage zie je de top applicaties per categorie. Je kunt horizontaal scrollen tussen de categorieën. Als je doorklikt dan kom je in een lijst met alle applicaties van die categorie.

De presentator maakt een rare opmerking. Hij geeft aan dat alle info in de catalogus van de Windows Store doorgegeven wordt aan de zoekmachines. Hierdoor zouden apps beter vindbaar moeten zijn. Een USP is dit niet, want de App Store en de Android Market hebben al lang een webversie van applicatiewinkels die indexeerbaar is voor de zoekmachines.

Applicaties gratis proberen

Een andere feature is het gratis uitproberen van applicaties. Microsoft zegt dat applicaties zichzelf moeten verkopen. Door de app voor bepaalde tijd gratis beschikbaar te stellen kan de consument beoordelen of een aankoop zinvol is voor hem of haar. Applicatie ontwikkelaars zullen daar niet blij mee zijn. De 24 uurs niet-goed-geld-terug garantie van de Android Market was al snel teruggeschroefd naar 15 minuten, om ontwikkelaars tevreden te houden. Ik ben benieuwd hoe lang Microsoft dit volhoudt.

Verdienmodel

Het verdienmodel bij applicatie aankopen in de Windows Store komt overeen met die van Apple en Google. Applicaties kunnen gratis aangeboden worden of tegen betaling. Van de vergoeding gaat 30% naar Microsoft en de rest naar de ontwikkelaar. Bij app-inkomsten boven de 25.000 dollar hoeft ‘slechts’ 20% te worden afgedragen.

Wel zorgt Microsoft ervoor dat uitgevers en sommige game-ontwikkelaars blij zijn. In-app aankopen zijn, in tegenstelling tot de Apple’s App Store, toegestaan. Op welke manier dat wordt ontwikkeld staat vrij voor de ontwikkelaars. Ontwikkelaars hoeven geen fee af te dragen aan Microsoft bij deze aankopen.

Flexibele abonnementsvormen

Microsoft biedt via de Windows Store zelf ook in-app aankopen aan, en de mogelijkheid om abonnementen te verkopen. Het systeem is het meest flexibele wat we tot nu toe gezien hebben. Betalingen per periode zijn mogelijk, verschillende gradaties van lidmaatschap zijn mogelijk, enzovoorts. Ook over deze abonnementsvormen vraagt Microsoft geen fee.

Bereik

Nu komt het appels met peren vergelijken, wat niet bedoeld is als woordgrap. Microsoft beweert namelijk dat het de grootste afzetmarkt ter wereld heeft met het Windows besturingssysteem. Deze markt is vele malen groter dan de afzetmarkt van Android en iOS. De presentator vergeet hierbij voor het gemak te vermelden dat het leeuwendeel van de Windows-verkopen plaatsvindt voor op laptops en desktops. Slechts een marginaal aantal verkopen gebeurd voor smartphones (Windows Phone) en tablets (standaard Windows 7).

Het beeld van het immense bereik, dat in de demonstratie geschetst wordt, is simpelweg onjuist. Het is nog maar de vraag hoe groot de markt zal worden van de Metro-stijl variant van Windows 8.

Windows Store video

Windows 8

Windows 8 moet hét besturingssyteem van Microsoft worden wat dienst kan doen op smartphones, tablets én computers. Het geïntegreerde systeem is inmiddels in ontwikkeling. In februari wordt de eerste beta-versie verwacht, waarbij ook de eerste test-versie van de Windows Store wordt geleverd. Windows 8 wordt, volgens geruchten, pas eind 2012 verwacht. Microsoft heeft nog geen officiële mededelingen hieromtrent gedaan.

Windows Store apps ontwikkelen?

Het is mogelijk om Windows apps te ontwikkelen in verschillende talen. De bekendste zijn HTML5 in combinatie met CSS. Microsoft stuurt applicatie ontwikkelaars nu al aan om apps te gaan ontwikkelen voor Windows 8. Lees hier hoe je Windows Metro-stijl applicaties kunt ontwikkelen. Ook is er een wedstrijd georganiseerd voor app ontwikkelaars.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer