Beveilig je Android tablet in 6 stappen

12

Android groeit nog dagelijks in populariteit op zowel tablets als smartphones. Deze groei brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee voor jou als gebruiker, maar natuurlijk heeft diezelfde groei ook nadelen. Want ook de oplichters hebben het OS ontdekt en proberen je gegevens of geld te ontfutselen. Wees daarom voorzichtig tijdens het gebruik van je tablet om problemen te voorkomen. Wij helpen je daarbij en geven je x tips om je Android tablet optimaal te beveiligen.

1. Voorzichtig downloaden

Alvorens een app te downloaden in de Android Market, wordt je altijd gevraagd akkoord te gaan met bepaalde machtigingen voor die app. Deze machtigingen zijn er niet voor niets. Google controleert de apps in de Play Store niet actief, maar laat deze verantwoordelijkheid aan de gebruiker. Om deze zelfcontrole te sturen heeft Google het machtigingsysteem in het leven geroepen. Dat betekent dus ook dat je niet ongezien akkoord moet gaan met de voorgestelde machtigingen.

Bedenk je goed waarvoor je de app gaat downloaden. Is het logisch dat deze app toegang vraagt tot je contactgegevens? Is het te verklaren dat deze app toegang vraagt voor diensten die geld kunnen kosten? Ben je bereid deze app toegang te geven tot je GPS data? Wanneer je een app niet vertrouwt doordat onnodige machtigingen worden gevraagd, wees dan verstandig en download de app niet!

Het is aan te raden apps alleen te downloaden in de Play Store. Het is mogelijk om apps (.apk bestanden) zelf te downloaden en te installeren op je tablet. Doe dit alleen als je dit vertrouwt. Apps installeren buiten de Play Store om is standaard niet mogelijk. Dit is in te schakelen (geadviseerd wordt om dit niet te doen) via Instellingen > Beveiliging > Apparaatbeheer > Onbekende bronnen.

2.  Lees ervaringen

Wanneer je een app niet direct vertrouwt, lees dan ervaringen van anderen op het internet. Uiteraard kan dit via de Android Market, maar je kunt het ook via de ouderwetse Google pagina opzoeken. Via de market kun je direct recensies teruglezen en beoordelingen bekijken. Deze beoordelingen zijn gesegmenteerd op taal en locatie, dus je ziet direct wat vergelijkbare gebruikers van de app vinden. Uiteraard maken grote aantallen beoordelingen het eindoordeel betrouwbaarder.

3. Vul niet zomaar je gegevens in

Een applicatie die je om vertrouwelijke informatie vraagt is direct verdacht. Laat nooit betalingsgegevens achter zonder dat je zeker weet met een betrouwbare partij te maken te hebben. Hetzelfde geldt voor inloggegevens.

Betrouwbare apps voor gebruik van sociale netwerken zullen altijd toestemming vragen via het betreffende sociale netwerk. Je herkent daarbij de URL en de gebruikelijke inlogmethodes. Wanneer een app direct vraagt om je inloggegevens is het af te raden nog langer van deze app gebruik te maken.

4. Sluit je tablet goed af

Er zijn meerdere manieren om je tablet goed af te sluiten, zodat kwaadwillenden niet direct toegang hebben. Beveilig je toestel daarom met een patroon, wachtwoord of PIN code.

Wanneer je toestel over een simkaart beschikt, zorg er dan voor dat ook deze met een PIN code wordt geblokkeerd. Op die manier bescherm je je data- en belkosten in het geval van diefstal of verlies van je toestel.

5. Blijf up-to-date

Zorg ervoor dat je toestel altijd om de meest recente versie van het OS draait. Hierdoor weet je zeker dat bekende veiligheidsproblemen zijn opgelost. Hetzelfde geldt voor je apps. De market attendeert je automatisch op updates van de door jou geïnstalleerde apps. Installeer deze direct, want alleen dan weet je dat je de veiligste versie gebruikt.

6. Installeer beveiligingssoftware

Ben je bang dat je toch een gevaarlijke app geïnstalleerd hebt of maak je je zorgen over diefstal van je toestel? Dan kan de juiste beveiligingssoftware uitkomst bieden. Door bijvoorbeeld Anti-Virus Free van de bekende ontwikkelaar AVG te installeren, kun je een aantal voorzorgsmaatregelen nemen. Zoals de naam al doet vermoeden kun met deze app je toestel scannen op problemen.

Daarnaast kun je via GPS je tablet terugvinden in het geval van diefstal. Tevens kun je je tablet in dat geval op afstand vergrendelen of zelfs helemaal wissen. Je weet dan zeker dat je gegevens niet in verkeerde handen vallen.

Lees hier meer over het beveiligen van je tablet met een anti-virus app.

Was dit nuttig?


+861 -63


Niet nuttig?
Stel dan je vraag op onze Vraag & Antwoord pagina.

Deze pagina is onderdeel van het 'Tablet tips en trucs' overzicht. Wil je meer tips voor het gebruik van je tablet? Ga dan terug naar de Tablet tips en trucs startpagina.
Share.

12 reacties

  1. FLORENT VAN BRABANT op

    Hallo,

    Ik ben pas recent begonnen met het gebruik van de Android tablet en weet dus om te zeggen niets.Na lange omzwermingen met alle soorten desk en laptops hard en software lijkt dit alles toch anders.Ik kocht een 8 GB en vraag me volgende dingen reeds urgent af:
    -De beveiliging van mijn toestel
    -de firmware update
    -de uitbreiding naar een andere SD kaart met meer mogelijkheden.welke zijn goed en waar kopen.

    Groetjes en dank,

  2. ik heb ls beveiliging een teken patroon maar die ben ik vergeten hoe moet ik mijn tablet weer kunnen ontgrendelen??

  3. Interessante tips. Vooral de opmerkingen ivm de machtigingen van apps vond ik wel goed. Ik ben al jaren bezig met linux en rec hten komen me dus niet onbekend voor. Als je daar wat inzicht in hebt , dan kun je volgens mij de virusscanners wel missen. De laatste tijd is door de virusscanners een echt offensief ingezet om androidgebruikers te overftuigen. Niet verwonderlijk als je constateert dat de pc markt met 30% is gekrompen. Hun visvijver begint stilaan op te drogen. Ik wil er wel op wijzen dat android geen windows is. De meeste toestellen zijn niet geroot en dan zie ik geen mogelijkheid om in het systeem te geraken. Wat nogal gemakkelijk virussen genoemd wordt is in feite spyware. Ook vervelend natuurlijk, wel op te lossen door de machtigingen van apps goed te bekijken. Ik zie niet direct een android toestel een onderdeel van een botnet worden of veranderen een spammachine.

  4. Tegenwoordig loopt iedereen met een smartphone, ook kinderen die niks begrijpen van deze machtigingen, zojuist nog rondgekeken op Playstore, bepaalde apps kunnen sms berichten verzenden (BETAALD). Ik vind dit echt absurd dat apps deze machtigingen hebben, hier moet toch een makkelijker systeem voor zijn!!

    • MDW, een optie (die hier nog niet vermeld is), is het beperken van de Play Store, zodat kinderen hier niet in kunnen. Zo kun je zelf bepalen welke apps wel en welke niet worden geïnstalleerd. Bij het installeren van de app kun je zien welke toestemmingen je verleent. Het versturen van betaalde sms-jes staat hier duidelijk bij. Je kunt er dan voor kiezen de app niet te installeren.

      Ook kun je binnen de Play Store filters aanmaken voor kinderen. Daarnaast is het mogelijk om in de Play Store in te stellen dat, wanneer betaald moet worden voor een app (of een in-app aankoop) het wachtwoord alsnog moet worden ingegeven.

  5. Vandaag de app machtiging gelezen van het standaard email programma van Samsung zelf.
    Tot mijn verbazing kan deze ongevraagd sms versturen (dit kan je geld kosten.)
    Maar het meest gevaarlijke dat ik ben tegen gekomen is dat deze software ook mijn telefoon een Fabriek reset kan uitvoeren. Waarom zou deze software dit willen kunnen.
    Te ziek voor woorden.

  6. Wat is bedoeling met de machtegin,die gevraagt wordt om Google.nl te downloden of te

    update ? . Ik wil graag google.nl update .

    Graag beantwoorden
    Groetjes M. Slot

  7. Ik heb pas een samsung galaxy tab S gekocht en daarop AVG geïnstalleerd. Alleen de anti-diefstal lukt mij niet. I”Anti-Theft werkt alleen als u op uw apparaat eerst naar Instellingen > Locatiediensten gaat en ervoor zorgt dat alle diensten zijn ingeschakeld”
    Ik kan wel instellingen vinden maar nergens locatiediensten. Als ik op de AVG-site inlog dan herkent hij wel dat ik mijn tablet heb aangemeld maar wordt gezegd “Sorry, your device, SM-T800, cannot be controlled using the Anti-Theft web site. You can also operate the Anti-Theft service by sending text messages (SMS) to your device, for more info click here”
    Verder kom ik niet.
    Hoe los ik dit op?

Reageer