“iPad blijft domineren - Android tablets blijven achter”

0

Deze maand zijn verschillende analisten weer druk in de weer met een nieuwe ronde voorspellingen voor de tabletmarkt. Aangezien de voorspellingen elk kwartaal weer wijzigen en de verschillende onderzoekers elkaar regelmatig tegenspreken hebben we besloten niet alle onderzoeken klakkeloos over te nemen. In plaats daarvan nemen we de meest belangrijke en opmerkelijke statements van de heren en dames die dagelijks in de glazen bol kijken. Daarna geven we het woord aan jullie. Hoe ziet de tabletmarkt er over drie jaar uit?

De statements komen uit de onderzoeken, analyses en visies van drie van de grootste en meest invloedrijke onderzoeksbureaus ter wereld: Gartner, IDC en Jupiner Research.

Er heerst consensus over het feit dat Apple dit jaar de tabletmarkt zal blijven domineren. De iPad 2 zal lange tijd de meest-verkochte tablet zijn in alle continenten. Gartner voorspelt dat 69 miljoen iPads over de toonbank zullen vliegen in 2012. Dit komt overeen met zo’n 67 procent marktaandeel. IDC voorspelt een minder rooskleurig beeld voor de iPad, en voorspelt dat richting het eind van 2012 het marktaandeel van Apple is gekrompen tot ‘slechts’ 50 procent.

IDC is het wel eens met Gartner over een tijdelijke daling van het Android marktaandeel. Zo zag IDC het marktaandeel Android-tablets in het tweede kwartaal zakken van 34 procent naar een kleine 27 procent. Gartner schroefde een eerdere voorspelling terug van 13,9 miljoen naar 11 miljoen verkochte Android tablets over heel 2011.

Bron: Gartner via Nu.nl

Toch is het dalende sentiment voor Android tablets maar tijdelijk. Zowel Gartner als IDC laten een groei zien van het Android marktaandeel.

Zoals je in de grafiek van Gartner kunt zien zal pas in 2015 de iPad minder dan 50% marktaandeel hebben. De visie van Gartner is dus niet in overeenstemming met die van IDC.

Windows 8 komt uiteraard ook voor in de voorspellingen voor 2012 en verder. Toch lijkt Microsoft geen grote klapper te gaan maken in de tabletmarkt. Hoewel men verwacht dat het marktaandeel gestaag zal groeien, zal de klapper vooralsnog uitblijven. Dat blijkt ook uit de verwachtingen van Gartner en IDC, waarbij het marktaandeel van BlackBerry (QNX) in 2012 significant groter is dan dat van Microsoft (Windows 8).

Enkele andere opvallende zaken:

 • Alle onderzoekers zijn het er over eens dat webOS verleden tijd is. In 2012 komt het besturingssysteem niet meer significant naar voren in alle voorspellingen.
 • Ook MeeGo wordt afgeserveerd, volgens alle analisten.
 • BlackBerry blijft in de tabletmarkt en zal uitgroeien tot een marktaandeel van 10 procent in 2015 (Gartner).
 • Juniper: pas in 2016 zal meer dan de helft van alle verkochte tablets beschikken over een 3G-verbinding. Of deze dan ook daadwerkelijk gebruikt wordt is niet duidelijk.
 • Inspringend op een actuele discussie: in 2016 is (slechts) één-vijfde van de tablets bedoeld voor de zakelijke markt.
 • Opvallend: De langverwachte Amazon tablet wordt door IDC gezien als een veredelde e-reader.
Wat al deze grootverdieners en glazenbol-kijkers kunnen, kunnen wij ook! Daarom aan jullie de vraag:
Hoe ziet volgens jullie de tabletmarkt eruit over drie jaar?

Je kunt reageren in de comments onder dit artikel.

Bronnen: Gartner, IntoMobile, Slashgear

Share.

Gerelateerde tablets / apps

 • Schermdiagonaal 9.7 inch
 • Besturingssysteem iOS
 • Schermresolutie 1024 x 768
 • Afmetingen 241.2 x 185.7 x 8.8
 • Processor Apple A5 (dual-core) 32-bit
 • Gewicht 613 gram
 • Opslagruimte 16 / 32 / 64
 • Alle specificaties

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

Reageer