Windows 8 getoond op Samsung tablet [VIDEO]

2

Zoals al was voorspeld kondigde Microsoft vandaag de eerste versie van Windows 8 aan. Dit nieuwe besturingssysteem werd getoond op een nog onbekende tablet van Samsung. Dat Microsoft kiest voor de introductie van Windows 8 op een tablet, aan een zaal vol journalisten en software ontwikkelaars, is niet toevallig. Windows 8 moet een kruising worden tussen het mobiele Windows Phone 7 en de Windows desktop versie. Met de tablet als tussenvorm wil Microsoft demonstreren dat Windows 8 ontwikkeld is voor zowel mobiele als vaste electronische apparaten. Verder in dit artikel zie je een demonstratie video van Windows 8 op de Samsung tablet.

Overigens is Windows 8 nog een codenaam voor het nieuwste besturingssysteem van Microsoft. De kans bestaat dat de uiteindelijke versie een andere naam zal krijgen.

Het nieuwe cross-functionele platform heeft het touchscreen als aandachtspunt. Het hele OS is ontwikkeld met mobiel gebruik in het achterhoofd. Dat merk je direct bij het opstarten van, in dit geval, een tablet.

Interface

Opvallend zijn de tegels die direct zichtbaar zijn na het opstarten van Windows 8. Deze tegels, in het Engels live tiles genoemd, kennen we van Windows Phone 7 en lijken op de snelkoppelingen en widgets die we kennen van bijvoorbeeld ook Android en iOS. Naast een directe verbinding naar een webpagina of applicatie kunnen de live tiles in Windows 8 ook actuele informatie bevatten, zoals het actuele weer op de locatie waar je je bevind. Deze interface wordt Metro genoemd, zoals bij Windows Phone 7.

Voor programma’s die nog uitgaan van de desktop structuur, met Start-knop links onderin het scherm, en voor mensen die echt niet zonder kunnen op de pc, kun je terugschakelen naar de traditionele weergave.

ARM processoren

Microsoft gaat twee varianten maken van Windows 8. Een voor gebruik op computers met traditionele x86-processoren en een voor gebruik op mobiele apparaten met ARM-processoren. De ARM processor is populair bij smartphones en tablets vanwege de robuustheid en het lage energieverbruik.

Dit brengt direct het eerste nadeel met zich mee. Traditionele Windows programma’s (.exe files) kunnen niet draaien op Windows 8 ARM. Hiervoor ben je afhankelijk van de Metro-applicaties. De Windows 8 x86-versie kan wel alle traditionele programma’s draaien.

Het feit dat .exe files niet werken op Windows 8 op mobiele apparatuur is een waar gemis. Met deze functionaliteit staat Windows 8 vrijwel garant voor succes. Nu zal het succes afhankelijk zijn van de medewerking van software ontwikkelaars om populaire programma’s om te zetten in Metro-formaat. Het is nog niet bekend of het omzetten van Windows programma’s naar Metro applicaties veel werk vergt.

Metro apps

Zoals aangekondigd kunnen de Metro applicaties ontwikkeld worden in veel verschillende formats. Bekende programmeertalen als C++, Silverlight en Visual Basic blijven mogelijk. Maar ook programmeertalen die bekend zijn in website-ontwikkeling en iOS- en Android-apps kunnen gebruikt worden. Voorbeelden hiervan zijn HTML5, Javascript en natuurlijk CSS.

Met deze ruime keuze aan programmeertalen hoopt Microsoft dat veel programmeurs over zullen stappen naar Metro toepassingen.

Samsung tablet

De gebruikte tablet bij deze Windows 8 presentatie is een nog onbekende slate van Samsung. Hij heeft nog het meeste weg van een Samsung Series 7 slate die Samsung recentelijk uitbracht. Veel meer dat het een 10-inch tablet is met een i5-processor is weten we nog niet.

Demonstratie video Windows 8

Thisismynext.com maakte een uitgebreide hands-on review van Windows 8 op de Samsung tablet.

Interessante links

Bekijk hier de introductievideo’s van Windows 8 met uitleg van enkele Windows 8-ontwikkelaars.
Lees hier de hands-on review van Windows 8 van Thisismynext.com.
Of bekijk hier al het recente Windows 8 nieuws.

Share.

Over de auteur

Leon is mede-oprichter en redacteur van TabletGuide.nl. Deze tabletliefhebber heeft verschillende Android-tablets en telefoons, waaronder een Nexus 7 (2013), een HP SlateBook x2, ASUS FonePad en Nexus 5. Probeert in zijn vrije tijd de tablet regelmat... Lees meer

2 reacties

  1. De beperkingen die windows 8 in de x86 architectuur legt zal voor andere OS-en een doodsteek kunnen worden. Bij computers die voor-geïnstalleerd worden met windows 8 het moeilijk zal het bijvoorbeeld moeilijk worden om linux te installeren.

    • Dit artikel gaat vnl. over Windows on ARM. De beperkingen voor x86 processoren weet ik zo niet uit mijn hoofd. Ik verwacht overigens wel dat je altijd computers kunt kopen zonder een OS voorgeïnstalleerd. Wellicht niet bij de bekende (r)etailers, maar bij de lokale computerwinkels zal dat altijd mogelijk blijven. In dat geval bespaar je ook de licentiekosten van Windows.

Reageer